Co mówi język o twoim zdrowiu?

(0 comments)

Język jest jednym z ważniejszych obszarów diagnostycznych medycyny orientalnej. Co sprawia, że jest tak wielkim narzędziem rozpoznawczym? Język zawiera wodę, elektrolity, śluz i enzymy, jest bardzo wrażliwym organem i jego zmiany wyglądu odzwierciedlają zmiany fizyczne w organizmie. W medycynie chińskiej język jest "mapą" wnętrza. Tak jak twarz, język jest podzielony na strefy pięciu elementów, które odpowiadają sieci organów wewnętrznych.

Normalny język powinien być czerwonawo-różowy, gładki, bez śladów zębów czy przebarwień z bardzo cienką, przezroczystą powłoką, która wykazuje odpowiednie wydzielanie śliny. Wszelkie odstępstwa od tej normy są spowodowane brakiem równowagi w systemie. Zarówno barwa i kształt języka są ważne w diagnozie.

Nalot języka, który często pojawia się na jego środku lub końcu, pozwala stwierdzić, jak dobrze funkcjonuje metabolizm spożywanych pokarmów.

  • Lekki, przezroczysto-biały nalot, odzwierciedla zdrowy przewód pokarmowy.

  • Gruba warstwa oznacza nadmiar wilgoci lub płynu chorobotwórczego. Powłoka może być gruba o zabarwieniu żółtym lub białym. Najczęściej gruba warstwa nalotu związana jest ze złym funkcjonowaniem jelit.

  • Całkowity brak nalotu może oznaczać jakąś formę wyczerpania w organizmie.

Jeśli widzisz gruby nalot na języku, to czas aby wprowadzić pewne zmiany. Gruba warstwa na środku języka lub u jego nasady wskazuje na przeciążony układ trawienny, spowodowany np. przerostem bakterii i drożdży. Obłożony język i nieświeży oddech mogą również sugerować, że żołądek produkuje zbyt małe ilości kwasu solnego. Choć mała dysharmonia w układzie pokarmowym nie brzmi groźnie, z czasem może prowadzić do innych problemów, dotyczących układu odpornościowego i hormonalnego.

Kolor języka może wahać się od bladego różu do czerwieni, a nawet mieć niebieskawy odcień i odzwierciedlać rozkład płynów ustrojowych w całym ciele.

  • Blady język mówi nam o niewystarczającej ilości krwi w organizmie (anemii), bądź niskim ciśnieniu krwi. Często przyczyną bladego języka jest źle dobrana dieta, ponieważ jedzenie daje nam energię do produkcji krwi.

  • Język, który jest fioletowy lub ma niebieskawy odcień może być ostrzeżeniem, że płyny i krew nie są w pełni obiegu. Za brak cyrkulacji może odpowiadać choroba serca, albo stagnacja emocjonalna lub depresja. Tak więc język daje dodatkowo wskazówki dotyczące aktualnego stanu psychicznego i emocjonalnego.

Blady język o spuchniętych brzegach powinien nas skłonić do spożywania ciepłej żywności i ziół, takich jak: zupy, jagnięcina, wołowina, pory, orzechy, świeży imbir, rozmaryn, cynamon. Można również włączyć umiarkowane ilości dzikiego ryżu, kukurydzy, gryki, żyta i amarantusa w celu odprowadzenia wilgoci z systemu. Unikać należy pokarmów zwiększających zimno w organizmie, m.in. tych, które są spożywane prosto z lodówki.

Wygląd brzegów języka informuje o stanie zdrowia wątroby i dróg żółciowych. Jeśli prawy brzeg jest blady lub pożółkły, oznaczać to może stan zapalny. Z kolei czerwony z widocznymi pęknięciami, świadczy o istniejących złogach lub kamieniach w pęcherzu żółciowym.

Jeżeli chodzi o emocje, szczególnie ważny jest koniec języka. Według medycyny chińskiej, nadmiar myśli i zmartwień może wyczerpywać system chłodzenia i generować ciepło. To ciepło uwidacznia się właśnie w postaci czerwonego języka. Kiedy zauważamy u siebie czerwoną końcówkę języka, warto unikać pokarmów, które mogą doprowadzić do przegrzania organizmu. Są to pokarmy, takie jak wino, alkohol, kawa, żywność pikantna i nadmiar mięsa.

Badanie języka, jego koloru, powierzchni, stanu kosmków jest metodą pomocniczą. Mimo iż diagnozy takiej nie należy traktować w sposób ostateczny, sygnalizuje ona zmiany zachodzące w organizmie. Ich potwierdzenia i przyczyn należy poszukiwać, korzystając z innych metod badania.

Pamiętaj, że kawa, herbata, papierosy, jedzenie bądź leki, mogą mieć wpływ na kolor języka.


Komentarze

Brak komentarzy

Nowy komentarz

wymagane

wymagane (niepublikowane)

opcjonalnie